Bijeenkomsten om koers te bepalen

Blue Jay: Domestic Drones

PROJECT 1: FUTURE SCRIPTING SESSIONS DOMESTIC DRONES
Blue Jay Eindhoven, verbonden aan TU/e, ontwikkelde ‘s werelds eerste autonome zorgdrone. De slimme drones hebben het doel om mensen die zorg behoeven te ondersteunen in het dagelijks leven.

Cornelis Serveert was vanaf het eerste uur in 2015 betrokken en ondersteunde het ingenieursteam tijdens verschillende fases bij de ontwikkeling prototypes. We ontwikkelden een traject waarin 2 ambities samen kwamen: naast relatiemanagement met belangrijke partners en sponsoren werden gelijktijdig uiteenlopende bronnen van kennis en expertise doelgericht aangeboord en betrokken.

We hebben vorm gegeven aan een traject waarin de ingenieurs samen met de bredere groep partners (van relaties uit de telecomindustrie tot de brandweer) zich bogen over de vraag welke capaciteiten een maatschappelijk verantwoorde ‘vliegende robot’ moet hebben. Aan de hand van de scenariomethode werden ethische uitdagingen in kaart gebracht. Hoe worden bijvoorbeeld praktische en logistieke keuzes verhouden tot de privacy van de zorgbehoevende. De in kaart gebrachte speculatieve toekomstambities werden vertaald naar een strategisch actieplan voor doorontwikkeling van het product.

PROJECT 2: HET DRONE CAFE: EEN CONVERSATIESTARTER OVER DE TOEKOMST VAN DRONES
Blue Jay Eindhoven nam hun stakeholders graag mee in hun ontwikkelproces en verhaal over toekomst & technologie. Maar hoe vertaal je een complex verhaal over robotica, toekomst & ethiek voor een breder publiek, en hoe maak je de impact van technologie op het leven van alledag invoelbaar voor mensen die hiermee niet dagelijks bezig zijn?

Cornelis Serveert coachte en adviseerde Blue Jay in dit traject. In ‘s werelds eerste Drone Cafe lieten we drones gasten bedienen én ethische vraagstukken serveren over toekomst & technologie.