Formats for innovation and collaboration

Actuele projecten

Enkele projecten waaraan wij momenteel werken:

VISIEONTWIKKELING BELASTINGDIENST ACADEMIE
> Procesbegeleiding & Recept voor de Toekomst
De Belastingdienst Academie heeft tot taak om de 30.000 medewerkers van de Belastingdienst te ondersteunen in hun leren en ontwikkelen. Accenten verschuiven naar een Leven Lang Leren, eigenaarschap, digitale leeromgeving en gepersonaliseerd leren. Cornelis begeleidt de Belastingdienst Academie bij het verkrijgen van commitment en input vanuit verschillende lagen van de organisatie en ondersteunt het managementteam bij het doorvertalen van de input naar een aangescherpte visie.

‘STRATEGISCH CONCEPT ONTWIKKELEN ’ TU DELFT
> Procesbegeleiding & Recept voor de Toekomst
Binnen de organisatie van TU Delft worden regelmatig concepten en programma’s ontwikkeld waar uiteenlopende medewerkers aan bijdragen. Cornelis Serveert begeleidt de organisatie om samenwerking, commitment en de kwaliteit van concepten naar een hoger level te tillen. Vanuit de programmalijn ‘The Future is Green’ ontrafelen we het ontwikkelproces en implementeren we tools en methodes om vruchtbaar samen te werken.

A-Z NIGHTS – CREATIVE MEETUPS
> Evenement & Recept voor de Toekomst
In navolging van 2017 stellen we in 2018 weer alle A-Z Nights samen in opdracht van Z33, Architectuurwijzer, PXL MAD School of Arts, Luca School of Arts en UHasselt. Tijdens iedere editie staat een ander actueel vraagstuk centraal en leggen we relaties tussen de artistieke praktijk van de creatieve industrie. In het voorjaar draait het om ecologische uitdagingen en stedelijke vraagstukken versus de periferie.

LANCERING ZORGINNOVATIEFONDS GEMEENTE BUNNIK
> Evenement
Gemeente Bunnik lanceert een Zorginnovatiefonds om innovatie in het sociale domein te stimuleren. Wij stellen het programma van de lancering samen met keynote speaker en inspiratie pitchers. Het Lokale Zorginnovatiefonds is een van de resultaten naar aanleiding van het Zorginnovatietraject dat we  in 2017 hebben gefaciliteerd. Aan de basis hiervan ligt een Recept voor de Toekomst voor versterking verbindingen informele & formele zorg.  

CULTURELE ZONDAG DIGITAAL
> Evenement
De Culturele Zondagen zijn eendaagse culturele evenementen in de stad Utrecht die 6x keer per jaar plaatsvinden rondom een specifiek programma. Cornelis Serveert is gevraagd om de editie van 4 november ‘Culturele Zondag Digitaal’ samen te stellen. Onderwerpen als blockchain, algoritmes, post-truth en robotica worden met verschillende (culturele) organisaties onder de loep genomen.

Enkele projecten die wij onlangs hebben afgerond: 

BEGELEIDING CONCEPT DEVELOPMENT LIGHTYEAR
> Procesbegeleiding & Recept voor de Toekomst
Lightyear is een nieuw Nederlands automerk dat in 2019 een elektrische familieauto op de markt brengt. Het model haalt zijn elektrische kracht volledig uit zonne-energie die wordt aangedreven door zonnecelpanelen die in de auto zelf zijn geïntegreerd. Op basis van design thinking technieken hebben we de startup begeleid om samen met stakeholders weloverwogen keuzes te maken rondom storytelling en conceptontwikkeling.

CONFERENTIE DE TOEKOMST VAN TALENT – FONDS CULTUURPARTICIPATIE
> Evenement & Recept voor de Toekomst 
Naar aanleiding van een vierjarig onderzoek rondom talentontwikkeling organiseerden we de landelijke bijeenkomst De Toekomst van Talent. Tijdens dit programma met plenair programma en 20 break-out sessies  kwam de hele keten rondom talentontwikkeling samen om toekomstscenario’s te delen en door te ontwikkelen.

TEDX AMSTERDAM
> Evenement 
Omdat we ons graag concentreren op het neusje van de zalm en internationale inspirators in het oog hebben én houden, maakten we in 2017 deel uit van het programmateam van TEDx Amsterdam.

TRANSITIE RESULTAATGERICHTE TEAMS FONTYS WERKTUIGBOUWKUNDE
> Procesbegeleiding & Recept voor de Toekomst
Fontys Werktuigbouwkunde wil in september 2019 getransformeerd zijn in een organisatiestructuur die bestaat uit Resultaatgerichte Teams. Cornelis faciliteerde het meerdaagse kick-off traject voor het vijftig koppige docententeam. Doel was om gezamenlijk grip te krijgen op de transitie en collectief constructieve vertaalslagen te maken naar de dagelijkse praktijk. Er werd toegewerkt naar een Recept voor de Toekomst met daarin gedeelde ambities en een concreet actieplan.

INNOVATIETRAJECT MUSEUM BOIJMANS VAN BEUNINGEN DEPOT
> Procesbegeleiding & Recept voor de Toekomst
In 2020 opent Museum Boijmans van Beuningen het eerste openbare depot ter wereld. Dit publieke depot wordt gehuisvest in een veelbelovend architectonisch hoogstandje en brengt nieuwe uitdagingen met zich mee op het vlak van wayfinding & publieksbegeleiding. Cornelis Serveert faciliteerde het traject waarin het museum samen met uiteenlopende experts & stakeholders een innovatie strategie ontwikkelde.

21CENTURY SKILLS @ TU DELFT
> Prrocesbegeleiding
TU Delft onderzoekt hoe ingenieurs van de toekomst zich 21st century skills eigen kunnen maken. Cornelis begeleidde het traject om ondernemerschap op de campus te implementeren. Samen met interne externe stakeholders vertaalden we mogelijkheden naar aanbevelingen, strategische concepten en een ready produce format.

INDUSTRY DAY – FUTURE FLUX FESTIVAL
> Evenement 
Cornelis ontwikkelde het industry-programma voor Future Flux Festival; een playground waar de nieuwe makers industrie en innovatieve makers elkaar ontmoette in Innovation Dock in de Haven van Rotterdam. Centraal stond het How Do You Do format met 40 opzienbarende innovaties & 60 tafelsessies.

360 GRADEN SESSIE DIGITAL AGENCY GRRR
> Procesbegeleiding & Recept voor de Toekomst
Digital agency Grrr groeit in rap tempo en wil het voltallige team actief betrekken in hoe de design studio zich ontwikkelt. Gelijktijdig verandert het design landschap in een nog rapper tempo. Met het hele team is er een 360 graden analyse gemaakt waarin zowel interne als externe processen zijn geanalyseerd. Dit monde uit in een Grrr Manifesto met een overzicht van de next steps op korte en langere termijn.

BLUE JAY – FIRST DOMESTIC DRONE
> Procesbegeleiding, evenement, Recept voor de Toekomst 
Als Team Blue Jay ontwikkelen jonge TU/e-ingenieurs de eerste autonome drones die worden ingezet in het huishouden. Cornelis ondersteunt deze ontwikkelingen door formats te ontwikkelen op de momenten dat de koers opnieuw bepaald moet worden (360 stakeholder sessions) en wanneer de mogelijkheden met de toekomstige gebruikers onder de loep worden genomen (the first drone cafe).